Intro Jepun secara am

Pengenalan kepada Jepun


Jepun tidak seperti negara lain di dunia. Di sini, anda boleh tidur di hotel pod, membeli apa saja dari mesin layan diri (vending machine) termasuk Beras, mandi di mata air panas dan juga melihat

monyet salji

yang mandi di dalam rumah! Ia amat luar biasa. Berada di timur China, Korea Utara, Korea Selatan dan Rusia, Jepun adalah kepulauan yang terdiri daripada 6,852 pulau dengan 4 pulau yang terbesar dan paling penduduk Hokkaido, Honshu, Kyushu dan Shikoku. Honshu, pulau terbesar, adalah di mana anda akan dapati bandar Jepun yang paling terkenal di Tokyo, Kyoto, Osaka dan Hiroshima.

Tokyo, bandarraya ini tidak tidur dan ia tidak perlu. Anda akan sibuk dengan deretan beraturs kedai kecil Golden Gai di Shinjuku, melihat ikan yang dijual pukal di Pasar Ikan Tsukiji menakjubkan, membeli-belah pereka fesyen di Ginza dan karaoke-ing di Roppongi. Shibuya dan Harajuku adalah kawasan yang teramat “cool” untuk penggemar fesyen. Dan gadis-gadis Harajuku yang meriah dengan pakaian Cosplay mereka.

Kyoto, ibukota “emperial” Jepun, akan menunjukkan kepada anda keadaan tradisional negara dengan kuil dan sejarah yang pelbagai. Malah McDonald terpaksa menukar penjenamaan merah kepada warna coklat sesuai seni bina tradisional. Ia adalah tempat untuk anda melihat geisha, tetapi anda perlu cepat – mereka masuk dan keluar dari rumah teh yang berbeza. Walaupun anda tidak melihat geisha, terdapat banyak lagi tempat yang menarik.

Dengan populasi sepuluh terbesar di dunia (126 juta orang) di negara yang sangat kecil, Jepun menpunyai taburan masyarakat yang padat. Dan anda perlu membiasakan diri dengan itu, cepat. Terutama di Tokyo. Walaupun perkara-perkara mungkin kelihatan sedikit sempit, semuanya mengalir dengan sangat cekap. Orang Jepun adalah antara orang yang paling sopan yang pernah anda jumpai.

Selamat bercuti ke Jepun.

Leave a Reply

error: Content is protected !!